Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

ICEM ve FES Doğu ve Merkez Avrupa'da Madencilik ve Enerjinin yeniden yapılandırılması konferansı

8 February, 2010

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de 21-22 Ocak 2010 tarihinde ICEM, Friedrich Ebert Vakfı ile "Doğu ve Merkez Avrupa ülkelerinde maden ve enerji şirketlerinin yeniden yapılanması" başlığı altında bir konferans düzenledi. Konferansa Bulgaristan, Beyaz Rusya, Macaristan, Sırbistan, Polonya, Rusya, Ukrayna ve Özbekistan'dan sendika temsilcileri, İLO ve Bağımsız Maden Piyasaları Enstitüsü uzmanları katıldılar.

Maden ve enerji sektörlerinde özelleştirme farklı ülkelerde faklı süreçler izleyerek devam ediyor. İstihdam konusunda ciddi kaygılar var. Ukrayna'da olduğu gibi bazı olumsuz, Özbekistan'da olduğu gibi bazı olumlu yönler taşıyan deneyimler mevcut. Beyaz Rusya'da ise yeniden yapılanma diğer Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerinden daha farlı bir seyir izliyor.

ICEM Başkan Yardımcısı Ivan Makohnachuk toplantıya başkanlık yapıyor

Bağımsız Kömür Piyasaları Enstitüsü uzmanı Valery Zadenvarg yaptığı sunumda Rusya'da gerçekleştirilen üç aşamalı yeniden yapılanma planından bahsederek bu plan sonrası karsız kömür madenlerinin kapatıldığını ve kömür madenlerinde istihdam edilenlerin sayısının 800.000'den 180.000'e düştüğünü belirtti. Bugün Rusya'da 23'ten fazla madenin piyasa koşullarında rekabet edemediğinden dolayı kapatılması düşünülüyor. ILO uzmanı Nikolay Rogovsky yaptığı sunumda yeniden yapılandırmanın toplumsal alana etkisi üzerinde durdu.

Toplantıda Polonya'nın, madenlerde iş güvenliği konulu ILO'nun 176 nolu sözleşmesini imzalamasına rağmen ülkede uygulanmadığının devam eden maden kazalarından anlaşılabileceği belirtildi.

Seminer, Batı Avrupa'nın yeniden yapılanması deneyimlerinin aktarılması ve aynı süreçleri yaşayan diğer ICEM üyesi sendikalarının çıkardığı dersleri anlatması için 2011 yılında tekrarlanması talebiyle sona erdi.