Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

ICEM Türkiye Koordinasyon Kurulu toplandı

16 November, 2009

ICEM üyesi 14 sendika tarafından 2007'de kurulan ICEM Türkiye Koordinasyon Kurulu yıllık toplantısını 2 Kasım 2009 tarihinde İzmir'de yaptı. ICEM Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Kumlu'nun başkanlık yaptığı toplantıya ICEM'e üye sendikaların yöneticileri katıldı. Toplantı Türkiye'den iki ICEM üyesi, Çimse-İş ve Kristal -İş'in, ev sahipliği yaptığı ICEM Seramik Cam Çimento sektör konferansı öncesinde gerçekleştirildi.

Kurul Başkanı Mustafa Kumlu, özellikle sendikalara yeni üye kaydedilmesi çerçevesinde Türkiye'de sendikal hareketin karşısında bulunan engellere işaret ederek ICEM'in bu alandaki ön açıcı çabaları için teşekkür etti. Daha sonra konuşan ICEM Genel Sekreteri Manfred Warda 20 Kasım 2008 tarihinde yapılan son ICEM Türkiye Koordinasyon Kurulu toplantısından bu yana ICEM faaliyetleri hakkında ayrıntılı bir rapor sunarak ICEM projelerinden bahsetti. Warda'nın beyanatları küresel ekonomik krizin etkileri konusundaki tartışmalara da bir temel oluşturdu.

Türkiye'den katılan sendika liderleri krizden dolayı sendikaların karşı karşıya kaldıkları engelleri anlattılar.

ICEM Kimya Bölümü Sorumlusu Kemal Özkan ICEM'in Türkiye'deki geçmiş faaliyetlerinden ve gelecekteki projelerinden bahsetti. Ortadoğu, Avrasya ve Balkanlar'da kurulan işbirliği, madenlerde iş güvenliği ve işçi sağlığı ile ilgili İLO'nun 176 nolu Sözleşmesi'nin kabul edilmesi kampanyası, sosyal diyalog ve örgütlenme kapasitesinin güçlendirilmesi gibi alanlarda bilgi verdi.

Koordinasyon Kurulu'nda belirtilmesi gereken konulardan biri de 2010 yılı Ekim ayında gerçekleştirilecek ICEM Kimya Dünya Konferansı'nın Türkiye'de yapılacak olmasıydı. ICEM bundan dolayı Petrol-İş Sendikası'nın nazik teklifi için teşekkürlerini sunuyor.

2 Kasım'da yapılan toplantıda Kristal-İş ve Çimse-İş Sendikaları 3-4 Kasım'da İzmir'de yapılan Dünya Seramik Cam Çimento Konferansı'nın ayrıntılarını tartıştılar. Bu bağlamda Türkiye sendikalarınca 2 önemli rapor verildiğini de belirtmek gerekiyor..

Petrol-İş Sendikası Başkanı Mustafa Öztaşkın sendikanın son dönemde gerçekleştirdiği örgütlenme kampanyası üzerine kapsamlı bir rapor sundu. Rapor film gösterimini de içeriyordu. Öztaşkın bu kampanyanın bütün ülkede hayata geçirilmesini önerdi. Bu öneri üzerine konuşan ICEM Genel Sekreteri Manfred Warda bütün ICEM üyelerinin katılacağı ve son dönem örgütlenme kampanyalarının ve deneyimlerinin paylaşılacağı uluslararası bir oturum yapılmasını önerdi.

Toplantıda Kamu çalışanlarının örgütlü olduğu en önemli konfederasyonlardan Türkiye Kamu-Sen'in de başkanı olan Türk Enerji-Sen Başkanı Bircan Akyıldız kamu çalışanlarının karşı karşıya geldiği zorlukların altını çizdi.

Bircan Akyıldız Türkiye'de kamu çalışanlarının toplu sözleşme bağıtlama ve grev yapma haklarının olmadığını belirtti. Bu durumun kamu çalışanlarının haklarını korumada önlerinde duran önemli bir engel olduğuna değinen Akyıldız, Turkiye Kamu-Sen ve KESK'in birlikte 25 Kasım 2009 tarihinde bütün Türkiye'de bir günlük grev yapacaklarını açıkladı. ICEM bu iki konfederasyonun haklı grevini sonuna kadar destekliyor.

ICEM Türkiye Koordinasyon Kurulu bir sonraki toplantısını 2010 yılı Ekim ayı içerisinde İstanbul'da yapacak.