Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

ICEM presenterar ny, avancerad webbplats på http://www.icem.org

6 October, 2005

På 1990-talet gick ICEM i bräschen för den globala fackföreningsrörelsen genom nyskapande användning av det tidiga Internet för omedelbara och effektiva solidaritetsyttringar. Wall Street journal sade i en artikel på förstasidan 1999 att ICEM ”har förändrat de traditionella arbetarprotesterna genom att föra ut strejker, demonstrationer och andra fackliga aktiviteter i cyberrymden.” En talesman för ett gruvföretag sade i samma artikel att detta var ankomsten av fackliga aktivister som ”försöker globalisera via Internet.”

Den globala fackliga federationen med 20 miljoner medlemmar lanserade i helgen en ny och förbättrad webbplats där vi på ett effektivt sätt knyter samman oräkneliga kamper, frågor och arbetarrelaterad information om allt som är relevant inom ICEMs sex stora branschsektorer liksom i den fackliga världen i övrigt. Denna nya webbplats ersätter den globala fackföreningsrörelsens första, trendsättande statiska webbplats.

Webbplatsen har samma adress som den gamla: http://www.icem.org, och vi välkomnar alla besökare att utforska den.

Här tillhandahålls information på ICEMs sju stadgeenliga språk, engelska, franska, japanska, ryska, spanska, svenska och tyska.

“Vi är mycket stolta över att kunna erbjuda våra medlemmar en praktisk och användbar webbplats som hjälp i uppbyggnaden av starka fackliga strukturer”, säger ICEMs generalsekreterare Fred Higgs. ”Den nya webbplatsen använder den allra senaste kommunikationstekniken för att stödja och främja vårt arbete med medlemmarna.”

ICEMs webbplats innehåller en uppsjö av material och dokument om aktuella ICEM-projekt och kampanjer som t.ex. kontraktsarbete och inhyrd arbetskraft, hiv/aids, genusfrågor, hållbar utveckling/hälsa och säkerhet, globala avtal och globala nätverk. I lättillgängliga arkiv finns alla ICEMs nyheter, InBrief nyhetsbrev, cirkulärbrev (upprop till aktioner) och andra ICEM-dokument samt information från tidigare evenemang. Allt material är sorterat på region och viktiga branschsektorer och på individuella länder.

ICEMs sektorer: energi-/olje-, gas och kärnkraftsindustrin; kemi-/läkemedelsindustrin; gruv-/DGOJP; massa- och pappersindustri; gummiindustrin och materialindustrin som omfattar glas, keramik och cement.

ICEMs webbplats är utformad för att vara kompatibel med de många och olika webbläsare som finns tillgängliga. Detta innebär att webbplasten också kan läsas på små skärmar och med mobil informationsteknik. Men på motsatt sätt har webbplasten också medvetet utformats för att ge enkel åtkomst och nedladdningsmöjlighet för de många arbetare i världen som bara har tillgång till långsamt Internet.

ICEM som har sitt huvudkontor i Bryssel har 420 medlemsförbund i 125 länder.