Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

ICEM, Ölüm Tehdidi Alan Kolombiyalı Sendikacıların Güvenliğinin Sağlanmasını İstedi

25 August, 2008

13 Ağustos tarihinde Kolombiya'nın kuzeyindeki Baranquilla şehrinde, “Kara Kartallar” adlı sağcı paramiliter grup, sivil toplum gönüllülerini ve aralarında ICEM üyesi Maden İşçileri Sendikası Sintracarbòn'un bir yöneticisinin de bulunduğu sendika yöneticilerini ölümle tehdit etti. Ölümle tehdit edilen Sintracarbòn yöneticisi adı Adolfo Llanos.

ICEM, Kolombiya Hükümeti’ne ve Sintracarbòn'un örgütlü olduğu sektördeki üç çokuluslu şirkete gönderdiği mektupta, bu tür alçakça tehditleri ve eylemleri şiddetle kınadı ve sendika yöneticilerinin güvenliğinin sağlanmasıyla birlikte Hükümetin sorumluluları yakalayıp cezalandırmasını istedi.

ICEM Genel Sekreteri Manfred Warda

ICEM Genel Sekreteri Manfred Warda mektubunda, “Şimdi ölüm listesindeki herkesin güvenliğini sağlamak, Carbones del Cerejón yönetimiyle yakın işbirliği içinde, hükümetin görevi ve sorumluluğu olmalıdır” dedi ve şöyle devam etti: “Bu alçakça mektubu ciddiye alıyoruz ve özellikle Sintracarbòn gönüllüsü Adolfo González Montes'in 22 Mart 2008'de katledilişinin aydınlığa kavuşmamış olması nedeniyle, sizin de ciddiye alacağınızı umuyoruz.”

González Monte, Sintracarbòn'un Barrancas maden bölümü komitesi üyesiydi. 22 Mart sabahı işe gitmek üzereyken Riohacha'da evinde katledildi. Öldürülmeden önce, dört çocuğunun gözleri önünde saldırganların işkencesine uğradı ve cinayetten hemen sonra, Sintracarbòn'un diğer yöneticileri telefonda ölümle tehdit edildiler.

Adolfo Llanos ise Cerrejón'un Karayipler kıyısındaki kömür ihraç limanı Puerto Bolivar'da sendika yöneticisi. Carbones del Cerrejón dünyanın en büyük açık kömür madeni şirketlerinden birisi. Ortakları arasında AngloAmerican, BHP Billiton ve Xstrata gibi büyük çokuluslu maden şirketleri bulunuyor

Kolombiya Hükümeti, Aquilas Negras'ın (yani Kara Kartallar'ın) artık var olmadığını öne sürüyor. Ama Gıda İşçileri Sendikası Sinaltraninal'ın da içinde bulunduğu sendika yöneticileri geçen yıl sonlarında da bu paramiliter gruptan ölüm tehditleri aldı.