Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

ICEM Kuzey Kıbrıs Yönetimini uyarıyor

9 August, 2010

ICEM Genel Sekreteri Manfred Warda Başbakan İrsen Küçük'e yazdığı mektupta 2 Ağustos 2010 tarihinde sendikaların barışçıl yöntemlerle kullandıkları protesto haklarına karşı polisin şiddet kullanmasını sert bir dille eleştirdi.

Bölgede iş ilişkileri son dönemde yönetimin işgücünü azaltma planları ve temel işçi haklarına getirdiği kısıtlamalar nedeniyle kötüleşti. Sendikalar, İrsen Küçük yönetimi tarafından reddedilmelerinden dolayı hayal kırıklığına uğradı. İktidarda olan Ulusal Birlik Partisi Nisan 2009'da kemer sıkma politikasın uygulamayacağını belirterek seçildi.

Sendikacılar 2 Ağustos 2010 tarihinde hükümetin kemer sıkma ve özelleştirme politikalarını protesto etmek için Lefkoşa'da bulunan Millet Meclisi Binası dışında toplandı ve hükümeti işçi temsilcileri ile işçi sorunlarına dair görüşmeye çağırdı. Protesto gösterisine katılan örgütlerden birsi de ICEM üyesi Kıbrıs Elektrik İşçileri Sendikası El-Sen'di. Sendikacıların barışçıl gösterisine polis şiddetle karşılık verdi. Polis saldırısı sonrasında aralarında El-Sen Başkanı Tuluy Kalyoncu ve El-Sen Yönetim Kurulu üyesi Ozan Elçiner'in de bulunduğu 10'u sendika başkanı 24 sendikacı tutuklandı.



E-Sen Başkanı Tuluy Kalyoncu

Warda, gönderdiği mektupta; “ICEM üyesi El-Sen ile aynı görüşleri paylaşıyor. Sendikalar temel işçi haklarını doğrudan etkileyecek mevzuat değişikliklerinde sosyal diyalog süreci içinde taraf olarak dikkate alınmalılar.” dedi.

Ozan Elciner, EL-SEN Yönetim Kurulu üyesi

Son ICEM haber bülteninde de belirtildiği gibi El-Sen daha yeni yaptığı kongresinde özellikle özelleştirme karşıtlığını sloganlaştırmıştı. Bu kongrede özelleştirme konusunda hükümetin kınanması ve özelleştirilecek kamu şirketlerinin finansmanı konusunda halkın yanıltılması çerçevesinde hükümeti kınayan bir karar alındı. Bu işletmelerin içerisinde Kıbrıs elektrik ve telekomünikasyon şirketi KIBTEK ve Doğu Akdeniz Üniversitesi de yer alıyor.