Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

ICEM/ITF Petrol İşçilerinin Çalışma Grubu Londra Toplantısında İş Güvenliği Konularını Ele Aldı

6 April, 2009

Uluslararası Nakliyat İşçileri Federasyonu (ITF) ile ICEM'in Ortak Çalışma Grubu 25-26 Mart günlerinde Londra'da toplandı ve açık deniz sektöründe son zamanlarda artış gösteren helikopter kazaları da dahil, petrol ve gaz işkoluyla ilgili birçok konuyu ele aldı.

Birleşik Krallık, Norveç, Danimarka, Fransa, Hollanda, Rusya ve Avustralya'dan temsilcilerin katıldığı toplantıda oluşturulan çalışma gruplarının ortak konusu iş güvenliğiydi. ICEM Enerji Sektörü Başkanı Lars Myhre özellikle açık deniz nakliyatında iş güvenliğinin bir krizin eşiğinde olduğunu vurguladı.

Myhre, bu bağlamda, hizmet veren şirketlerin pilot sayısını yüzde 30 azaltma kararının açık deniz çalışmalarındaki kritik durumu daha da kötüleştireceğini, çalışma saatlerini ve pilotların iş yükünden kaynaklanan yorgunluğunu artıracağını söyledi. ICEM/ITF toplantısı iki önemli helikopter kazasındandan sonra düzenlendi. 12 Mart'taki kazada 17 Kanadalı petrol işçisi öldü, 18 Şubat'ta Kuzey Denizi'ne mecburi iniş yapan helikopterdeki 18 işçi ise mucizevi bir şekilde kurtarıldı.

(1 Nisan'da, merkezi İskoçya'da bulunan Bond Offshore Helicopters of Aberdeen adlı şirketin işlettiği bir Super Puma L2 helikopterinin Kuzey Denizi'ne çakılması sonucunda 16 işçi öldü. Bu olay, Kuzey Denizi petrol işçilerinin ve Brezilya Petrol İşçileri Federasyonu'nun (FUP) Petrobras şirketindeki üyelerinin Eurocopter adlı imalatçı firmanın ürettiği nakliye araçlarını boykot etmesine yol açtı.)

ICEM/ITF Çalışma Grubu toplantısı Kanada İletişim, Enmerji, Kâğıt İşçileri Sendikası'na (CEP) başsağlığı mesajı gönderdi ve Myhre'nin uçuş güvenliği konusunda verdiği bilgiler katılımcıların oybirliğiyle kabul ettiği bir kararla sonuçlandı.

Gündemdeki öbür konular şunlardı: Avustralya Deniz İşçileri Sendikası (MUA) ile Avustralya İşçileri Sendikası (AWU) arasında Asya-Pasifik bölgesindeki açık deniz çalışmalarında işbirliğine gidilmesi konusunda Avustralyalı sendikacı Mick Dolman'ın sunduğu rapor, ICEM ile ITF'nin Irak'ta yürüttüğü çalışmalar, ILO'nun düzenleyeceği bir toplantıyla ilgili görüşmeler.

ITF'nin Açık Deniz Çalışma Grubu Başkanı Norrie McVicar, iki gün süren çalışmayı, “açık deniz alanındaki işçilerin deneyimlerinin, iş sağlığı ve güvenliğinden ücret ve çalışma koşullarına kadar, bütün yönleri üzerinde çalışma ihtiyacını ortaya koyan yol açıcı bir toplantı” olarak niteledi.