Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

ICEM, İranlı Sendika Yöneticisi Öğretmene Verilen Ölüm Cezasını Protesto Etti

25 August, 2008

ICEM, İran'da sendika ve insan hakları alanında çalışan öğretmen Farzad Kamanger hakkında İran Devrim Mahkemesi'nin verdiği ölüm cezasını kınadı.

ICEM, İran Hükümeti’ne gönderdiği mektupta, cezanın hafifletilmesini, 33 yaşındaki mahkûmun ailesine ve Farzad Kamanger'e destek vermek üzere kurulan komiteye uygulanan baskılara son verilmesini talep etti.

ICEM açıklamasında, haksız olarak tutulan diğer öğretmenlerin de serbest bırakılmasını, eğitim ve öğretime uygulanan acımasız baskıya son verilmesini istedi.

Ağustos 2005'te ulusal güvenlik açısından tehlikeli bulunarak hapse atılan Kamanger'in neyle suçlandığı ise hâlâ belli değil. Kamanger, hapiste, İran cezaevlerindeki iğrenç sağlık koşullarına karşı çıktığı için işkence gördü.

ICEM, uygulanan baskıların ve verilen ölüm cezasının Kamanger'in etnik kökenine ve sendikal çalışmalarına yönelik olduğuna inanıyor.

ICEM'in açıklamasında, “savunma hakkının reddedildiği, adil olmayan bir yargılama sonucunda verilen bu idam cezasından” ciddi bir şekilde kaygı duyulduğu vurgulandı ve Kamanger'in “ailesi ve avukatıyla görüşme hakkının” İran yönetimince çiğnendiği belirtildi.