Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

ICEM Genel Sekreteri Manfred Warda İLO Konferansı'nda konuştu

8 June, 2011

ILO Konferansının 100. oturumunda katılımcılara hitap eden ICEM Genel Sekreteri Manfred Warda güvencesiz çalışma, madenlerde iş sağlığı ve güvenliği, Hindistan'daki Holcim ve Meksika'daki cam işçilerinin hak ihlalleri konusunda harekete geçilmesi için çağrıda bulundu.

Manfred Warda Hindistan'da işçileri temsil eden sendikayı ezmeye çalışan İsveçli çimento çokuluslusu Holcim'in saldırgan girişimlerini kınadı. 19 Mayıs'ta sendika liderlerinin asılsız iddialarla tutuklanmasının ertesinde yaptıkları protesto eylemlerinden dolayı şirket tarafından işten atılan Jamul'daki Holcim-ACC birimi sendika üyesi 88 işçinin tekrar işbaşı yapmalarını talep etti.

Bu taşeron işçilerin seslerini yetkililere duyurmaya yönelik son dönemdeki çabalarına referansla konuşmasına devam eden Warda, “temel sendikal hakların izlenmesi için uzun bir yol yürüyerek başvurmaya gelen 250 Holcim işçisiyle görümeyi reddeden Hindistan Chhattisgarth Eyaleti Çalışma Bakanı Sn. Chandrashekhar Sahu'nun burada, ILO Konferansında, bulunması üzüntü verici” dedi.

Warda hükümetleri ve işverenleri madenlerde iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili ILO'nun 176 nolu sözleşmesini ve bu sözleşmenin 183 nolu tavsiyelerini onaylanması ve uygulanması için harekete geçmeye çağırdı. Madenciler dünyanın dört bir yerinde maden kazalarında yaralanırken ve ölürken ilgili sözleşmeyi imzalayan 25. ülke Ukrayna oldu. Bu sayı son derece az.

Warda son olarak ICEM üyesi Meksika sendikası SUTEIVP'nin ILO'ya şikayet başvurusu üzerinde durdu. ICEM üye sendikasını şikayet konusunda sonuna kadar destekliyor. Şikayetin konusu Corona biraları tarafından kullanılan şişelerin üreticisi Industria Vidriera del Potosi S.A'nın 2008 yılında yüzlerce işçiyi toplu işten çıkarmasıydı. Çıkarılan işçiler şirketle toplu sözleşme yapmışlardı ve çıkarılanlar arasında sendikanın yönetim kurulu üyeleri de vardı. Daha sonra işveren tarafından bir koruma sözleşmesi imzalandı.