Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

ICEM Dünya Madencilik Konferansı Rusya'da yapıldı

28 July, 2008

Otuzyedi ülkeden 41 maden sendikası, ICEM'in maden ve kıymetli taş sektörüyle ilgili olarak dört yılda bir yapılan Dünya Konferansı için 9-11 Temmuz günlerinde Rusya'nın St.Petersburg kentinde toplandı. Toplam 138 delege sektördeki önemli değişim sürecini ele aldı.

Dört yıllık bir dönemi kapsayan ICEM’in, çalışma planına ilişkin gündeminin başında, bütün dünyada madenlerde ortaya çıkan iş sağlığı ve güvenliği sorunları yer alıyordu.

ICEM Başkanı Senzeni Zokwana

ICEM'in ve Güney Afrika Maden İşçileri Sendikasını'nın (NUM) Genel Başkanı Senzeni Zokwana sorunu şöyle vurguladı: Madencilik sektöründe şimdiye kadar görülmemiş kârların elde edildiği bir dönemde, bu kârın maden işçilerinin kanıyla lekelenmesi kabul edilebilir bir durum değildir.”

Madenlerdeki iş kazaları sonucu yaralanma ve ölümler konusunda dünya ölçeğinde rakamlar bulunmamasına rağmen, ABD'de, Güney Afrika'da ve diğer gelişmekte olan ülkelerde ciddi kazalar maden işletmelerinin başına bela olmaya devam ediyor. Dünyanın dördüncü büyük altın madenciliği şirketi, genel merkezi Güney Afrika'da bulunan, Gold Fields Ltd., Konferans'ta özellikle tehlikeli madenler işletmekten sabıkalı bir şirket olarak anıldı ve önümüzdeki dönem ICEM'in eylemine hedef olabilecek.

Konferansa katılan ICEM üyesi örgütler, madenlerde iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili 176 nolu ILO Sözleşmesi'nin onaylanması için sürekli bir küresel kampanya düzenlenmesini karar altına aldılar. Delegeler, ayrıca, Afrika'daki uranyum madenlerinde çalışan işçilerin radyasyona maruz kalmasını önlemek için destek eylemi yapılmasını da kabul ettiler.

Konferansta üzerinde durulan bir başka konu da, sektörde sürekli hale gelen düşey ve yatay şirket birleşmeleri sonucunda çokuluslu şirketlerin gücünün artması ve Brezilya, Çin, Hindistan ve Rusya merkezli yeni çokuluslu şirketlerin ortaya çıkmasıydı. Delegeler bu şirketlerle başa çıkabilmek amacıyla ağlar kurmak üzere birlikte çalışmayı kararlaştırdılar.

Çalışma planı çerçevesinde karar altına alınan konular arasında, sürdürülebilir gelişme üzerine, temiz kömür teknolojileri geliştirilmesine destek verilmesi de dahil, bir politika oluşturulması, taşeron işçi istihdamına karşı çıkılması ve bu işçilerin haklarının kazanılması ve işçilere destek veren sivil toplum örgütleriyle daha sıkı ilişkiler kurulması da vardı.

Konferansta, Meksika maden işçilerinin sendikası Los Mineros ile sendikayı yok etmeye çalışan Grupo México şirketi ve Meksika hükümeti arasında süregiden mücadele üzerine bir sunuş yapıldı. ICEM üyesi sendikalar madencilere tam destek verilmesi ve bu şirket ile hükümete karşı bir kampanya düzenlenmesi konusunda anlaştılar.

ICEM Maden İşkolu Raporu için tıklayınız.