Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

ICEM Beyrut Forumu: Kuyudan dağıtıma Irak petrolü

26 July, 2010

Lübnan'ın Beyrut kenti tepelerinin üzerinde bulunan küçük bir otel ICEM ve ITF'nin ortaklaşa düzenledikleri ve “Petrol ve Gaz İşçileri Sendikaları İttifakı” başlığını taşıyan seminere ev sahipliği yaptı. Seminerde petrol ve petrol dağıtımı sektörlerinde örgütlü olan ICEM ve ITF üyesi Iraklı 8 sektör sendikası bir araya geldi.

Genel olarak “Kuyudan Dağıtıma İnisiyatifi” diye bilinen ve bu çerçevede oluşturulan ittifak içerisinde Irak büyük önem taşıyor. Sendikalar Beyrut'ta Dayanışma Merkezi'nin (ABD mezkezli) cömert katkıları ile bir araya geldiler. Daha önce Ürdün'ün Amman ve Akabe kentlerinde yapılan toplantılardan sonra Beyrut'ta gerçekleştirilen bu seminer ABD Dayanışma Merkezi tarafından düzenlenen ilk toplantı olma özelliğini de taşıyor.

ICEM Enerji Seksiyonu Başkanı ve Norveç Enerji Sendikası IE lideri Lars Myhre ve ICEM Enerji Sorumlusu Jim Catterson toplantıda ICEM'i temsil etti. ITF ise Bilal Malkawi tarafından temsil edildi. Dayanışma Merkezi'ni ise Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgesel Program Direktörü Heba el Shazli ve Katar Ofisi görevlisi Bayko Atanasov temsil etti.

Örgütlerin bölgedeki son dönem faaliyetlerinin sunulması ve tartışmalardan sonra katılımcı sendikalar birden çok gruba bölündü. Son oturumlara kadar içeriği oluşturulan rapor ile gelecekte Irak'ta yapılacak ittifak çalışmaları için “Davranış Kuralları” üzerinde anlaşıldı.

On maddeli “Davranış Kuralları” çerçevesinde Irak'ta faaliyet yürüten bu sendikalar birbirlerini tanıyacak ve birbirlerinin çalışmalarına saygı duyacak. Sendikalar hangi konfederasyona bağlı olduğunu gözetmeksizin birbirlerine destek olacaklar. Ulusal, bölgesel ve sektörler arası düzeyde düzenli toplantılar yapılması ihtiyacının altı çizilen seminerde İttifak sendikaları ile Küresel Federasyonlar ve Dayanışma Merkezi arasındaki pratik iletişim kanallarının kullanılarak ilişkilerin sürdürülmesinin önemi vurgulandı.

On altı delegenin sadece ikisinin kadın olduğu seminerde toplantılara kadın delegelerinin katılımının nasıl artırılabileceği üzerine ciddi tartışmalar yapıldı. Bütün katılımcılar oluşturulan sendikal ittifakın amacının sendikal yapıyı güçlendirmek olduğunun altını çizdi. Kadın işçilerin olmadığı sendikaların yeteri kadar güçlü olmadığına vurgu yapıldı. Gelecek toplantılarda kadınların katılımının artırılması için bütün sendikaların çalışma yürütmesi gerekliliğini belirtildi. Bu çerçevede toplantının sloganlarından bir de “Güçlü sendikaların kadınlara ihtiyacı var”dı.

Delegeler Irak'ta sektörel ve sektörler arası düzeyde yürütülecek faaliyetlere yönelik bir plan hazırladı. Sendikalar daha çok göreceli olarak ulaşım olanaklarının kolay ve ucuz olduğu bölgelerde çalışmaya odaklanacaklar. Bu bağlamda bölgesel düzeyde güney, merkez ve kuzey diye üç ayrı çalışma alanı çerçevesinde faaliyet yürütecekler. Bu tür kolaylaştırıcı yöntemler işlerin daha hızlı ilerlemesini sağlayacak ve bu çerçevede nakliyat sektöründeki diğer sendikalara ulaşılacak ve Sekretarya ile ilişkiler sürdürülecek.

ICEM, ITF ve Dayanışma Merkezi Irak'ta sendikaların güçlendirilmesi bağlamında bu konuya önem veriyor. Yine bu yolla Irak sendikalarının kendi aralarında bir birlik sağlaması ve ortak çalışma konularında cesaretlendirilmesi sağlanacak.