Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

Hazar Enerji İşçileri Ağı Bakü'de toplandı

22 March, 2010

Hazar Enerji İşçileri Ağı'nın son toplantısı Alman Friedrich Ebert Vakfı'nın (FEV) desteği ile 22-23 Şubat 2010 tarihinde Azerbaycan'ın Bakü kentinde yapıldı. Toplantıya FEV Bakü temsilcisi Rashad Hüseyinli de katıldı.

ICEM enerji işkolları bölümü başkanı ve Norveç enerji sendikası kurucularından Lars Myhre bu yılki tartışmalara da başkanlık etti. Norveç enerji sendikası kuruluşundan bu yana ağda önemli bir rol oynadı. Ev sahibi Azerbaycan Petrol ve Gaz İşçileri Sendikası ile karşılıklı ikili programlar yürüttü.

Hazar enerji işçileri ağı toplantısı katılımcılarının bir bölümü

Toplantıya Rusya Petrol ve Gaz İşçileri Sendikası Başkan Lev Mironov başkanlığında hem Gazprom hem de Rosneft'ten temsilciler, Azerbaycan Petrol ve Gaz Sendikası'ndan başkan Cihangir Aliyev , yine Azerbaycan'da faaliyet yürüten Lukoil'den bir temsilci ve sendikanın Hazar Gemi Yapım şirketi şubesinin yeni seçilen başkanı katıldı.


İşçiler, katılımcılar petrol işçilerinin taşeron şirketlerde nasıl başarılı örgütlenmeler gerçekleştirdiklerini gördüler. Azerbaycan Petrol ve Gaz İşçileri Sendikası'na en son üye olan sendika 650 gemi yapım işçisinin 400'ünü örgütledi. Ağın aktif üyeleri Türkiye ve Kazakistan'dan ICEM'e üye sendikalar, Petrol-İş ve Kazakistan Petrol İşçileri Sendikası toplantıya katılamayacaklarını bildirdiler. İki sendikada kendi ülkelerindeki gündemlerinden kaynaklı toplantıya katılamadı.

Açılış oturumu ve delegelerin kendilerini tanıtmasından sonra ICEM bölge koordinatörü Anatoly Surin ICEM'in Duğu Avrupa ve Orta Asya'daki faaliyetlerini sundu. Yine ICEM Enerji Seksiyonu Sorumlusu Jim Catterson petrol ve gaz sektöründe yaşanan küresel gelişmeleri içeren bir sunum yaptı. Delegeler daha sonra kendi ülkelerinde petrol ve gaz sektöründe örgütlenme, çalışma koşulları ve çokuluslular tarafından son dönemde yapılan yatırımlar konusundaki gelişmeleri sundular.

Ön sıra soldan sağa, Azerbaycan Petrol ve Gaz İşçileri Sendikası başkanı Cihangir Aliyev, ICEM'den Anatoly Surin, ve ROGWU başkanı Lev Mironov

Daha sonra Lars Myhre Norveç'te Statoil ile yapılan bir çok toplu sözleşmeden oluşan bir sunum yaptı.

Ağın bir önceki toplantısında ulusal çapta müzakereler için ortak sosyal standartlar konusunda bir deklarasyon oluşturuldu. Bu toplantıda ise Hazar Bölgesi'nde faaliyet yürüten çokuluslu şirketler ile sosyal diyalog kurulması olasılığı üzerine yoğunlaşıldı. Toplantıya katılan Norveç enerji şirketi Statoil ve Azerbaycan enerji şirketi SOCAR temsilcileri şirketlerinin bölgedeki faaliyetlerini anlatan kapsamlı sunumlar yaptılar. Bilindiği gibi SOCAR bölge çapında faaliyet yürütmeye çalışıyor. Bu bağlamda da son olarak Türkiye'de bir rafineri (Petkim)satın almıştı. Sunum canlı bir soru-cevap oturumuna yol açtı.

Jim Catterson'un küresel çerçeve sözleşmeleri de içeren ICEM'in sosyal diyalog çerçevesinde yürüttüğü faaliyetleri belirten genel sunumundan sonra Myhre ve Lev Mironov ICEM'in Statoil ve Lokoil ile yaptığı küresel çerçeve sözleşmeleri sundu.

Sonuç olarak delegeler toplantının çok yararlı geçtiğinin ve dikkate değer bilgi alış verişi yapıldığının altını çizdi. Aynı zamanda ağın faaliyetinin daha da kapsamlı hale getirilmesi ve toplantılarda etkin bilgi alışverişi yapılması gerektiği vurgulandı.

Bunu göz önünde bulundurarak ICEM'den websitesinde daha önceki toplantı materyal ve sunumlarının yer alacağı bir bölüm oluşturması talep edildi. Yine bu çerçevede Hazar Bölgesi'nde ağa üye sendikaların örgütlü olduğu şirketlerdeki iş gücü çalışma koşulları, sendikal yapılar hakkında bilgi toplanacak bir soru formu hazırlıyor.

Soru formunun sonuçlarının yayınlanması planlanıyor. Bu çalışma aynı zamanda bölgede hangi şirketlerin rutin sosyal diyalog konusunda nasıl yaklaşacakları konusunda da bir veri olacak. Diğer taraftan iletişim konusunda ROGWU Rusya'da diğer bölgelerdeki temsilcilikleri ile iletişim kurmakta video-konferans sistemini kullanmayı düşündüğünden dolayı ICEM de düzenli gerçekleştirmeyi düşündüğü bilgi alışverişlerinde bu sitemi kullanmak için inceleme yapıyor.

Hazar Enerji İşçileri Ağı 6-8 Eylül 2010'da Norveç'in Stavanger kentinde yapılacak ICEM Enerji Konferası gündeminde de yer alacak.