Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

Güneydoğu Avrupa Enerji Sendikaları Türkiye'de Toplandı

20 October, 2008

2006 yılında kurulan Güneydoğu Avrupa Enerji Sendikaları Ağı'nın (RETUNSEE) ikinci genel kurulu, ICEM'in de katılımıyla, 18 Ekim Cumartesi günü İstanbul'da toplandı. ICEM üyesi Petrol-İş'in evsahipliğini yaptığı RETUNSEE 2. Genel Kurulu'na 13 ülkeden 16 sendikanın 90 delege ve gözlemcisi katıldı.

ICEM Genel Sekreteri Manfred Warda, Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın ve Tes-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu genel kurulun açılışında yaptıkları konuşmalarda kimya, petrol, gaz ve elektrik sektörlerindeki çokuluslu şirketlere karşı sendikaların gündeminde yer alan sorunlar ve bölgedeki ortak sendikal stratejiler üzerinde durdular.

Bugünün küreselleşmiş dünyasında enerjinin son derece hayati ve stratejik olduğunu vurgulayan Warda, “Enerji tedarikinin güvence altına alınması ve bu işkollarındaki işçiler için en iyi sosyal standartların sağlanması son derece önemlidir” dedi.

Warda konuşmasını şöyle sürdürdü: “Yerküremizin dört bir yanında uluslararası dayanışma yaratmak için, işçilerin çıkarlarını koordine etmeye ve savunmaya yönelik bu tür bölgesel girişimleri memnuniyetle karşılıyoruz.”

Bölge ağının genel kurulu sektördeki entegrasyonun derinleşmesinden ve Güneydoğu Avrupa Bölgesi'ndeki AB enerji politikalarından kaynaklanan sorunları ele aldı. Genel Kurul delegeleri, ayrıca, gelecek ay Arnavutluk'un Tiran kentinde AB Enerji Topluluğu'nun sosyal boyutuyla ilgili olarak yapılacak Sosyal Forum'a RETUNSEE'nin katılmasını onayladılar. Sendikaların karşı karşıya olduğu önemli sorunlardan biri olarak özelleştirme sorunu RETUNSEE Genel Kurulu'nun gündemindeydi.

Genel kurul, ayrıca, bölgede özellikle bazı enerji çokuluslularında çalışan boru hattı işçilerini örgütlemeye yönelik kampanyaları da değerlendirdi.

Çalışma toplantısının bitiminde, Genel Kurul, ağın başkanlığına Slovenya enerji sendikasından Franc Dolar'ın vekâlet etmesine karar verdi. Petrol-İş sendikasından Mustafa Öztaşkın ise ağın başkan yardımcılığına seçildi. Yunanistan petrol sendikasından Nikos Orfanos ağın genel sekreterliği görevini sürdürecek.

18 Ekim'deki genel kurula Arnavutluk, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Kıbrıs, Makedonya, Moldova, Karadağ, Romanya, Sırbistan, Slovenya, Yunanistan ve Türkiye'den sendikalar katıldı.