Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

Güney Afrika Sendikaları Hayat Pahalılığını Genel Greve Giderek Protesto Etti

11 August, 2008

Güney Afrika Sendikalar Kongresi'nin (COSATU) yaklaşık yüzde 80'ini oluşturan 1,8 milyon işçi, doludizgin tırmanan enflasyonu protesto etmek amacıyla 6 Ağustos'ta genel greve çıktı. Elektrik ve gıda fiyatlarındaki tırmanışa son verilmesi talebiyle yapılan zincirleme dört grev bir günlük genel grevle sonuçlandı. COSATU, Haziran ayında yüzde 12,2'ye varan enflasyon oranını karşılamak üzere ücretlerin insana yakışır bir hayat sağlayacak düzeye çekilmesini de istedi.

Güney Afrika'nın başkenti Pretoria'da geçen hafta, 30.000 sendikalı işçi, Cumhurbaşkanı Thabo Mbeki'nin Bakanlar Kurulu’yla toplantı halinde olduğu binaya yürüyüş düzenledi. Cape Town'da ise 40.000 kişi dört saat süren bir gösteri yürüyüşü yaptı.

Güney Afrika'nın her yerinde 18 ayrı yığınsal grev ve protesto eylemi gerçekleştirildi. Madencilerin, sendikanın iş durdurma çağrısına uymaları nedeniyle hemen hemen tüm büyük maden şirketleri üretimi durdurmak zorunda kaldı. Ve üç otomotiv fabrikasında, işçilerin grevleri sonucunda, işler durdu.

Ülkedeki işçiler ve tüketiciler Temmuz ayında devletin elindeki enerji kuruluşu Eskom'un zaten yüksek olan elektrik fiyatlarındaki yüzde 27,5 artışı aşağı çekmesini istediler. Ayrıca, Eylül'de yapılması öngörülen “kilovat başına iki sent” zamma da karşı çıkacaklarını belirttiler.
İşçiler ve tüketiciler son aylarda gıda maddelerindeki toplam yüzde 17'lik artışı, yüzde 20'yi bulan faiz oranlarını ve 2007'den 2008'e yüzde 35'e varan akaryakıt fiyatlarındaki artışı da protesto ettiler.

COSATU bu yıl ilk grev çağrısını 9 Temmuz'da yaptı. Daha sonra bunu 16 Temmuz'da çeşitli eyaletlerdeki grevler izledi. Birer günlük eylemler 23 Temmuz'da başka eyaletlere de yayıldı.

Ulusal sendikal merkez COSATU'nun en büyük sendikası konumundaki 320.000 üyeli Ulusal Maden İşçileri Sendikası (NUM) grevleri tümüyle destekledi. NUM Genel Sekreteri Frans Baleni, tek başına akaryakıt fiyatlarındaki fahiş artışın bir çok maden işçisinin tatil günlerinde ailelerini görmek için işyerlerinden evlerine gitmelerini bile zorlaştırdığını vurguladı.

Baleni şöyle dedi : “Ekonomik krizin toplumumuzdaki yoksulları ciddi bir şekilde etkilediği mesajını vermek istiyoruz. Elektrik, gıda maddeleri ve her şey hızla erişilmez oluyor.”