Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

Güney Afrika Birleşik Maden İşçileri Sendikası aracı şirketlerin yasaklanması konusunda ısrarlı

1 June, 2009

Hafta sonuna doğru yapılan Güney Afrika Birleşik Maden İşçileri Sendikası NUM'un 3 gün süren Kongresi sendikalar ile Güney Afrika Kongre Partisi arasında temel konulardaki uyuşmazlıkları da tekrar gösterdi. Bu ihtilaflı konulardan bir tanesi de aracı şirketler meselesiydi.

Geçmişte NUM Genel Sekreterliği ve ICEM Yönetim Kurulu Üyeliği de yapmış olan Güney Afrika Ulusal Kongre Partisi ANC Genel Sekreteri Gwede Mantashe Kongrenin ilk gününde sendikaların temel eylemlerinin ANC'ye ve Zuma hükümetine zarar verdiğini ileri sürdü. Fakat daha önce Güney Afrika Sendikalar Kongresi COSATU Genel Sekreteri Zwelinzima Vavi ülke çapında yapılan ücret görüşmelerinde işçilerin ekonomik olarak yüklerinin artırılmasının doğru olmadığını belirtmişti.

Vavi bu ekonumik krize karşı önlem olarak ilk elden işçilerin daha düşük ücret talep etmelerini beklemenin bir skandal olduğunu belirtti. Vavi ücret taleplerinin düşürülmesini söyleyen ve her yıl %150 oranında zam isteyen CEO'lara hayır denilmesi gerektiğini söyledi.

ICEM Başkanı Senzeni Zokwana

NUM'un 3 yılda bir toplanan Kongresi Johannesburg yakınındaki Gallagher Kongre Sarayı'nda yapıldı. Kongre salonuna asılan iki afiş yapılan tartışma ve seçimlerin temasını açıklıyordu. Afişlerde “ Şimdi ve her zaman üyeler önceliklidir”, “Dayanışmayı güçlendir, Sınıf bilincini derinleştir” yazıyordu. NUM'un 3 yıl boyunca izleyeceği politikaların belirleneceği Kongreye 11 bölgeden 320.000 üyeyi temsil eden delegeler katıldı.

Kongrede alınan kararlardan biri de ülkede işçi simsarlarının kullanılmasının yasaklanmasıydı. NUM işçi simsarlarını ülkede insan onuruna yakışır çalışma önündeki en önemli engel olarak tanımlıyor. NUM ve COSATU bu yasağı destekliyor. Güney Afrika Ulusal Kongre hükümeti ise çıkarılacak kanunların daha çok sözleşmeli işçilik, dışarıya iş verme ve taşeron işçilik gibi alanları düzenleyeceğini bildirdi.

Aynı zamanda ICEM'e de başkanlık eden NUM Başkanı Senzeni Zokwana 28 Mayıs'ta etkili ve canlı bir Kongre açış konuşması yaptı. Zokwana “ Bu salonda bulunan hiç kimse bizim düşük ücretlere razı olacağımıza inanmasın. Bizler maden, inşaat ve enerji sektörlerinde çalışan işçiler için insanca yaşanabilecek bir ücret talep ediyoruz.”

Zararlı çalışma koşullarına ve kölelik ücretine gerekçe olarak işçi simsarlığını işaret eden Zokwana bu duruma son verilmesi gerektiğini söyledi.

İşçi simsarlarını eleştiren Güney Afrika Çalışma Bakanı Membathisi Mdladlana ise sözlerini şöyle devam ettirdi. “Bu şirketler işçilerin emeğini ihalede en yüksek fiyat verene satıyorlar daha sonra ise onlara en düşük fiyattan ödeme yapıyorlar. Bu serbest piyasa kapitalizminin uç bir örneğidir. Bu durumda işçiler sebze yada et gibi kar için alınıp satılan metaya dönüşüyor.

ICEM Genel Sekreteri Manfred Warda

ICEM Genel Sekreteri Manfred Warda ise taşeron işçiliğin küreselleşmenin getirdiği en büyük belalardan biri olduğunu vurgulayarak ICEM'in işçi simsarlığının yasaklanmasında üye sendikalar ile omuz omuza mücadele edeceğini söyledi. Warda, "Neoliberal ekonomi ve onun körüklediği açgözlülük bütün dünyayı ekonomik yıkımın eşiğine getirdi. Bugün düzenli finansal yönetişimin ve eşitliğin olduğu bir dünyaya her zamankinden daha çok ihtiyacımız var." dedi.

Warda NUM'un madenlerde iş güvenliği, sendika oluşturma ve HIV / AIDS gibi alanlarda Afrika'da öncü bir rol oynamasını memnuniyetle karşıladığını belirterek NUM'u bu faaliyetlerinden dolayı kutladı. Warda bu toplantı da Kongo Demokratik Cumhuriyeti sendikalarının bir araya gelmeleri için de bir çağrı yaptı.
Kongrede ICEM Yönetim Kurulu üyesi olan Frans Baleni yeni dönemde de NUM'un Genel Sekreteri olarak kalırken, Zokwana yeniden NUM Genel Başkanlığına seçildi.