Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

Günady Afrika Sendikası CEPPWAWU, ilaç şirketinde mücadele ediyor.

22 February, 2010

ICEM'in Güney Afrikalı üyesi Kimya Enerji Kağıt Ahşap İşçileri Sendikası CEPPWAWU Johannesburg yakınlarında bulunan Roodeport'da bulunan Azochem Laboratuvar'ında sendikanın taleplerinin yerine getirilmesinde direten işletme yönetimini kınadı.

Laboratuvar işçileri 27 Kasım 2009 tarihinden bu yana grevlerini sürdürüyorlar. Temel talepleri sözleşmeli çalışmanın sona erdirilmesi ve işçilerin kadroya alınması. Sendikanın talebi, kısa süreli çalışma devam edecekse de en azından bu işçilere her yıl ikramiyelerle birlikte bir aylık ek ödeme yapılması ve ücretlerin %10 artırılması gerekir.

CEPPWAWU Genel Sekreter yardımcısı Thabane Mdlalose "diğer sektörlerdeki üyelerinin harekete geçirilmesi de dahil sendikanın Azochem işçilerini desteklemek için bütün mekanizmaları kullanacağını açıkladı."

Sendika uyuşmazlığı Güney Afrika Danışma Arabuluculuk ve Hakem Kurulu (GADAHK) 'na taşıyınca işletme yönetimi müzakerelerden çekildi. GADAHK 1995 iş yasası çerçevesinde kurulmuş bağımsız bir uyuşmazlık çözüm organıdır.

Azochem, Güney Afrika'da geniş ve büyüyen bir müşteri tabanı olan kozmetik ve bitkisel ilaç üreten taşeron bir firmadır.

ICEM bütün üye ve aktivistlerini CEPPWAWU sendikası ile müzakerelerin yeniden başlatılması için işletme yönetimine mektuplar yazmaya teşvik ediyor. Şirketin irtibat sorumluları: J.C. Fellingham, Azochem Yönetici Müdürü, [email protected] ve W.A. Ross, Teknik Müdür, [email protected].

CEPPWAWU aynı zamanda bir diğer ilaç şirketi olan Winthrop'da işten atılan işçilerin işe iade edilmesi için mücadele ediyor. Winthrop işletmesinde işçiler Temmuz 2009 tarihinde greve çıktıkları için işten atılmıştı. Pretoria merkezli çokuluslunun tepe yöneticisi eğer sendika işe iade çağrılarına son vermezse sendikaya karşı yasal kovuşturma başlatacağı tehdidinde bulundu.

Şirket Temmuz 2009'da yapılan grev dolayısıyla 20 sendika üyesini işten attı. İşten atılanların sekizi işe iade edilirken on ikisi hala işsiz.

İşletmenin müzakerelere başlamayı reddetmeye devam etmesi CEPPWAWU'yu hayal kırıklığına uğrattı. Winthrop, konu hakkında sessiz kalan kimyasal ve ilaç devi Fransız çokuluslusu Sanofi Aventis şirketler grubunun bir parçası. Winthrop 2009'da ilaç üretimi konusunda hükümet ile bir sözleşme yaptı. Sözleşmenin koşullarında "istihdamın korunması ve yeni istihdam alanları yaratılması" da vardı. CEPPWAWU, şirketi hükümet ile yaptığı anlaşmanın tam tersini yapmakla suçluyor.

ICEM bu şirketlerin yönetimlerini CEPPWAWU ile müzakere masasına oturmaya ve uyuşmazlığı dostane bir şekilde çözmeye çağırıyor. Protesto mektupları aşağıdaki adrese gönderilebilir.

CEO John Fagan
3rd Floor Aventis House, 2nd Bond Street
Midrand South Africa 1685
Fax: +27 11 256 3700