Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

Grangemouth İşçileri Emeklilik Konusunda Anlaşmaya Çok Yaklaştı

5 May, 2008

Sendika ve Ineos şirketi sahibi Jim Ratcliffe arasında geçen hafta yapılan müzakereler sonrasında Unite sendikası tarafından İskoçya'da bulunan Grengemounth petro-kimya kompleksindeki eylem daha fazla sürdürülmeyecek gibi görünüyor.

Hafta sonu su yüzüne çıkan haberler Ratcliff'in nihai emeklilik planını bütün işçiler için sürdürmeye devam edeceğini gösteriyor. Ineos, Ağustos'ta yürürlüğe girmek üzere taşeron olarak yeni işe girenler için nihai emeklilik planının kapatılacağını önerdi. Buna göre 60 yaşın altında olup da emekli olmak isteyenler emeklilik ikramiyelerinin tamamından yararlanamayacaklardı. Şirket işçilere ancak 65 yaşında emekli olurlarsa emekli ikramiyelerinin tamamını vermeyi önermişti.

 

Unite ortak Genel Sekreterleri Tony Woodley ve Derek Simpson

Ineos şirketi emekli maaşlarındaki değişiklikleri beyan ederek personel atama önerisini geri çekme konusunda anlaştı. Sendikadan bildirildiğine göre masrafları kısmak için verimliliği artırmada anlaşma sağlandı. Bu verimlilik ayarlamaları istihdamı daraltarak ihtiyaç fazlası işçi yaratmayacak. Sendikanın değiştirilmiş bu önergeyi en kısa zamanda üyelerinin oyuna sunması bekleniyor.

1200 Unite üyesinin katıldığı ve 27-28 Nisan 2008 tarihinde gerçekleştirilen iki günlük grev İskoçya'da petrol arzını dalgalandırdığında ve Kuzey Denizi'nde bulunan BP'nin Forbes Alanı'nındaki gazın taşımacılığı da dahil enerji kuruluşlarının yakınında problemlere neden olduğunda küresel bağlamda dikkatleri üzerine çekti. Grangemouth bir çok farklı yakıt kaynaklarında kullanılan poliolefin ve petrol türevleri üreten bir rafineri.

Grevden sonra 29 Nisan'da Ineos şirketinden Ratcliff ve Tom Crotty Unite sendikasının ortak Genel Sekreterleri Derek Simpson ve Tony Woodley ile uyuşmazlığı çözmek için ilk defa yapıcı ve anlamlı tartışmalara başladılar. Ineos 1998 yılında kurulmuş hızla büyüyen bir enerji şirketidir. 2005'in sonlarına doğru BP'nin yenilikçi kimya bölümünden Grangemouth'u satın aldı.