Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

Gaz ve Elektrik Sektörlerindeki Fransız Sendikaları İş, Eğitim, Adil Ücret Talep Ediyor

26 January, 2009

Fransız sendikaları 29 Ocak günü Paris'te eyleme geçiyor. Sendikaların harekete geçmesinin nedeni, kamu sektöründeki elektrik ve gaz şirketlerinde sosyal müzakerelerin sonuçsuz kalması. Müzakere konuları istihdamın korunması, yeniden eğitim ve adil ücret. Sendikalar toplumsal anlaşmanın gereklerinin şimdiye kadar yerine getirilmemesinin sorumluluğunun hükümete ve İşverenler Konseyi Medef'e ait olduğunu belirtiyor.

CGT, CFDT, FO, CFE-CGC ve CFTC adlı ulusal sendikal merkezlerin de içinde yer aldığı sekiz sendikal örgüt Ocak başlarında eylem tarihini belirlemeye karar verdi. Hazırlanmış olan üç sayfalık bir bildirge, değişik Fransız gaz ve elektrik işyerlerindeki işçi temsilcileri arasında ücret konusunda varılmış uzlaşma belgesi olarak tanımlanıyor. Bildirge istihdamın korunmasına, ücretlere ve ekonomik canlanmaya öncelik veren acil önlemlerin işyerlerinde uygulanmasını talep ediyor.

Bildirgeye göre, üç taraf arasındaki genel anlaşma uyarınca, düşük ücretler ile asgari sosyal hakları artırmanın ve yeniden eğitim olanaklarını genişletmenin tam zamanı. Öte yandan sendikalar, hükümetin kamu hizmetlerinde çalışan 30.000 kişinin işine son verme planına şiddetle karşı çıkıyor.

Fransız sendikal örgütlerinin 29 Ocak'taki yığın eylemine katılım çağrısı, neoliberal gündeme karşı işçilerin meşru bir direnişidir.