Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

Fransız Sendikaları Plastik Sektöründe Protokolü Delmeye çalışan işverenleri Protesto Etti

25 February, 2008

Fransa'da dört sendika, işveren örgütü Plastik Federasyonu'nun toplu sözleşme görüşmelerindeki kötü niyetli tutumunun ortadan kaldırılması için Çalışma Bakanı'ndan bir toplantı düzenlemesini bekliyor. 1 Şubat 2008'de yapılan ve hiçbir sonuç alınamayan görüşmelerde işveren örgütü ücretler konusundaki 2004 protokolününün uygulayamayacağını açıkladı.

CGT-FO, CFDT, CFTC, ve CFE-CGC sendikaları Fransa Çalışma Bakanı Xavier Bertrand'a sert bir protesto mesajı ileterek bu konuda bir toplantı düzenlenmesini istediler. Sendikalar plastik endüstrisindeki uyuşmazlık konusunda işçileri uyararak, işverenlere karşı düzenlenecek bütün eylem biçimlerini çok önemli gördüklerini belirttiler.

Plastik Federasyonu 2004 yılında yürürülüğe giren sosyal anlaşmanın düzenlediği ücretleri belirleyen formülün yeniden hesaplanmasını istiyor. Sendikalar, federasyonu sürmekte olan görüşmeleri engellemek için bu konuyu kasıtlı olarak kullanmakla suçluyorlar. Sendiklar işverenlerin yılların yerleşik toplu sözleşme uygulamasını ortadan kaldırmak istediğini söylüyorlar.

CGT-FO'ya bağlı Kimya Federasyonu Fedechimie, işçilerin pazarlık gücünü azaltan, imzalanmış anlaşmalara karşı bu büyük saygısızlığı kınıyor ve mahkum ediyor. Dört sendika Çalışma Bakanlığı'ndan Plastik Federasyonu'nun bu sorumsuz tutumuna bir çözüm bulumasını istedi. Görüşmeler plastik endüstrisindeki farklı sektörlerden 155.0000 işçiyi ilgilendiriyor.

Aynı şekilde Fransa'da cam sektöründe müzakereler işverenin makul olmayan taleplerinden dolayı engellendi. Müzakereler 2007'nin Aralık ayında kesildi ve beş Fransız sendikası 18 Şubat'ta uyuşmazlığa hükümetin müdehalesini istedi. FCE-CFDT, CGT-Verre et Ceramique, FO-Chimie, CFE-CGC-Chimie ve CFTC şuanda Fransa'da cam sektöründe toplu pazarlık masasında olan sendikalar.