Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

Fransa plastik işçileri bu hafta yeniden bir uyarıda bulunacak.

16 November, 2009

ICEM'e üye Fransa Kimya ve Enerji İşçileri Federasyonu üyesi FCE-CFDT uzun zamandır plastik üreticileri tarafından tırmandırılan ücret uyuşmazlığı ile ilgili 19 Kasım'da bir eylem yapacak. 3.700 küçük ve büyük ölçekli plastik işyerinde çalışan 150.000 plastik işçisi 2006 yılından beridir ücret zammı alamadılar.

2008 yılı başında işverenler federasyonu işçilere en azından enflasyon oranında bir zam yapılması gerektiğine hükmeden 2004 tarihili bir iş anlaşmasını feshetti. Son ücret artışından bu yana geçen 3 yıl içerisinde Fransa'da plastik sektöründeki ücret değerlendirme sistemindeki 3 ücret grubu Fransa'da uygulanan asgari ücretin de altına düştü.

Mayıs 2008 yılından bu yana devam eden toplu pazarlığa rağmen işçi ve işveren tarafları ne kabul edilebilir bir ücret standardı üzerinde ne de maksimum kıdem ödemesi eşiğinde anlaşma sağlayabildiler.

Eylem 19 Kasım Perşembe günü saat 10:30'da Plastik Federasyonu'nun önünde Pariste yapılacak. Yine sorunun çözümüne yönelik sendika liderlerinden oluşan ortak bir komite aynı gün bir toplantı yapacak.

FCE-CFDT'den yapılan açıklamaya göre bir çok plastik şirketi, ücretlerin dondurulduğu bu süreçte çok kâr etti. Binlerce işçi 19 Kasım'daki bu eyleme katılmak için viziteye çıkacaklar. Sendika, patronların ayak sürümesine karşı da 18 Kasım Çarşamba günü bir basın toplantısı yaptı.

Sektörde varolan anlaşmanın yetersizliği nedeniyle 2008 ilkbaharından bu yana Fransa'nın bir çok yerinde konu ile ilgili eylemler yapılıyor.