Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

Finlandiya Sendikaları Ekonomik Krizi Aşmak İçin İşverenleri Çerçeve Anlaşma İmzalamaya Çağırdı

9 February, 2009

Finlandiya Sendikalar Konseyi ekonomik krizin etkisinin azaltılması için işverenlerle işbirliğinin geliştirilmesi için çağrı yaptı. 14 sendikadan oluşan grup alım gücünün düşmesinin önüne geçilmesi için Finli iş adamlarını ve sosyal tarafları daha güçlü, sürdürülebilir bir istihdam politikası oluşturulması için sendikaların düzenlediği toplantıya katılmaya çağırdı.

Konsey iç pazarın geliştirilmesi ve istihdam stratejileri hakkında ortak bir zemin oluşturulmasına yönelik araçların tartışılması için sanayi ve hizmet sektörü işverenleri ile 25 Şubat 2009'da bir ön toplantı yapmaya karar verdi. Önde gelen Finlandiya şirketlerinde faaliyet yürüten bazı Avrupa İşletme Konseyleri sendikaların bu çağrısını görerek sendikalar ile işverenler arasında geliştirilecek daha güçlü bir işbirliğini destekledi.

Sendikalar mal ve hizmetlere olan iç talebin devam edebilmesi, şirketlerin rekabet gücünün artırılması, toplu işten çıkarmaların ününe geçilmesi için bir anlaşmaya varmayı planlıyor. Finlandiya'nın toplan ücretli çalışanlarının %90'ını kapsayan böyle bir anlaşma Finlandiya'daki rekabet eksikliğinden ziyade üretim ve talebi şiddetli etkileyen ekonomik krizin bir sonucu olarak görülmelidir.

Sendikalar yaptıkları açıklamada bu şartlar altında; ücretlerin dondurulması, satınalma gücünün sabitlenmesi, diğer istihdam biçimlerinin zayıflamasının bugünkü ekonomik sorunlara karşı üretilen doğru çözümler olmadığının altını çizdiler. Sendikalar Finlandiya kamu sektörünü, işveren örgütlerini, sendikal konfederasyonlarını bağlayan bir toplumsal sözleşme oluşturmaya çağırdı.

Konseyin içerisinde yer alan başlıca sendikalar: Mühendisler Sendikası UIL, Mühendisler Derneği TEK, İşletme Mezunları Derneği, Finlandiya Gıda Sendikası, Yapı İşçileri Sendikası, Finlandiya Ağaç İşçileri Sendikası, Finlandiya Metal İşçileri Sendikası, Finlandiya Medya İşçileri Sendikası, Ücretli Çalışanlar Sendikası, Finlandiya Elektrik İşçileri Sendikası, Kağıt İşçileri Sendikası ve Makine İşçileri Sendikası'dır.