12 July, 2010
Avrupa Kimya Maden ve Enerji İşçileri Federasyonu'nun (EMCEF) 8. Genel Kurulu 30 Haziran-1 Temmuz günlerinde Paris'te toplandı. Evsahipliğini federasyonun Fransa'daki üye örgütlerinin yaptığı genel kurula çeşitli Avrupa ülkelerinden 130 dolayında delege katıldı.
EMCEF'in anatüzüğüne göre, kongreler arasındaki dönemde, Kongre'nin aldığı kararları uygulama ve EMCEF politikalarını gözden geçirme yetkisine sahip Genel Kurul önemli politik konuları görüşmek için toplanır. Genel Kurul'un anatüzüğü değiştirme yetkisi yoktur.
Paris'teki Genel Kurul'a ICEM'i temsilen Kimya ve Lastik İşkolları Sorumlusu Kemal Özkan ve Avrupa Metal İşçileri Federasyonu (EMF) adına Genel Sekreter Peter Scherer katıldı.
EMCEF Başkanı Hubertus Schmoldt
EMCEF Başkanı Hubertus Schmoldt, açış konuşmasında, kriz, krizin sosyal etkileri, işsizlik ve kriz koşullarında ortak Avrupa politikaları üzerinde durdu. Schmoldt, özellikle, ortalama yüzde 20'nin üzerinde olan, hatta bazı Avrupa ülkelerinde yüzde 40 dolaylarında seyreden gençler arasındaki işsizliği vurguladı. EMCEF Başkanı metal, kimya, enerji, maden ve tekstil sektörlerinde yeni bir Avrupa sanayi federasyonu kurulmasının taşıdığı önemi açıkladı.
EMCEF Genel Sekreteri Reinhard Reibsch'ın Genel Kurul'a sunduğu Sekretarya Raporu şu konuları içeriyordu:
a. Avrupa'nın Bütünleşmesi
i. Lizbon Antlaşması, yeni AB Konseyi Başkanı, yeni AB Komisyonu, AB bütünleşme süreci (İzlanda, Hırvatistan, Türkiye)
ii. Belçika'nın AB2020 Stratejisi gündemli dönem başkanlığı, sosyal sorunlar, enerji ve iklim değişikliği, AB'nin dışa yönelik eyleminin güçlendirilmesi
iii. Bazı AB ülkelerinde, özellikle Britanya ve Macaristan'daki son seçimler
iv. Reform Antlaşması'nın öngördüğü değişim
v. Finans politikası
b. EMCEF Komitelerinin Çalışmaları:
i. Sanayi politikası, iş sağlığı, güvenliği ve çevre komitesi – REACH uygulaması, nanoteknoloji, iklim değişikliği, krizin etkisi
ii. Sosyal diyalog komitesi – sektörel sosyal diyaloglar
iii. Avrupa İşletme Konseyleri komitesi – yeni AİK'lerin kurulması, ülke koordinatörleri listesinin yenilenmesi, EMF ve ETUF:TCL ile ortak çalışma
EMCEF Politik Sekreteri Jorma Rusanen Toplu Sözleşme Komitesi'nin çalışmaları konusunda bir rapor sundu. Raporda Eurocob@n projesiyle geliştirilen toplu sözleşme veri tabanı, Avrupa ölçeğinde yapılan sektör ve şirket düzeyindeki toplu sözleşme görüşmeleri ve yetki prosedürleri, AB'nin Çalışma Süresi Yönergesi ve İşçi Gönderme Yönergesi üzerinde duruluyordu.
İspanya, Britanya, Fransa, Polonya, İtalya ve Almanya sendikalarının delegeleri söz aldılar ve özellikle iki AB yönergesinin değiştirilmesinin güvencesiz istihdama yol açabileceğine ilişkin kaygılarını dile getirdiler.
Genel Kurul'un gündemindeki önemli konulardan başlıcası, Avrupa Metal İşçileri Federasyonu (EMF), Avrupa Tekstil İşçileri Federasyonu (ETUF:TCL) ile EMCEF'in birlikte kuracağı yeni Avrupa Sanayi Sendikaları Federasyonu idi. EMCEF Başkanı Hubertus Schmoldt bu konudaki gelişmeleri açıklarken, 2006 İstanbul Genel Kurulu'nda alınan, öbür Avrupa sanayi federasyonlarıyla işbirliğinin artırılmasına ilişkin karara, yeni bir Avrupa sanayi federasyonu kurulmasıyla ilgili 2008 Prag Kongresi'nde alınan karara, ayrıca Prezidyum'un ve Yönetim Kurulu'nun konuyla ilgili kararlarına değindi.
EMF Genel Sekreteri Peter Scherer, yeni bir örgüt kurulmasının teknik olmaktan ziyade politik bir proje olduğunu vurguladı. EMF'nin Avrupa'da birleşik bir şemsiye örgüt çatısı altında çalışmayı sürdürmeye hazır olduğunu ve bu girişimin sanayi sendikalarını işverenler karşısında ve politik alanda daha güçlü kılacağını belirtti.
Yeni bir Avrupa Sanayi Federasyonu sürece katılan her Avrupa işkolu federasyonuna güçlü yönlerini paylaşma olanağı sağlayacak ve ortak bir güç ortaya çıkacak. Sanayideki bu yığınsal kriz döneminde, yeni federasyon önce Avrupa düzeyinde yerel sendika ve işletme temsilcilerinin ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlayacak. Bu nedenledir ki üç kurucu federasyonun kimliğinin yeni federasyonun yönetiminin bileşimine yansıması gerekiyor. Ayrıca şu amaçlar öngörülüyor:
a. kaynaşma, bir örgütün öbürlerini yutması değil de yeni bir sanayi federasyonu kurulması;
b. iddialı, ortak bir platform çevresinde bir araya gelinmesi;
c. “belli unsurları/sinerjileri bir araya getirmede” doğru dengenin gözetilmesi suretiyle federasyonların güçlü ve tamamlayıcı yönlerinin azamiye çıkarılması;
d. özellikle üç federasyon arasında en geniş sektörel kapsama EMCEF'in sahip olması açısından, sektörel kimliğin sürdürülmesi.
Genel Kurul'da, üç federasyonun başkanlarının ve genel sekreterlerinin 25 Mart 2010'da yaptıkları toplantıda ortak bir çalışma grubunun kurulması konusunda mutabakata vardıkları de belirtildi. Bu çalışma grubunun bileşimi üç örgütün bölgesel çeşitliliğini yansıtacak ve üye örgütlerin politik sorumluluk taşıyan temsilcilerinden oluşacak. Üç genel sekreter bu çalışma grubunun sekretaryası işlevini görecek. Böylece görüşmelerin şeffaf ve demokratik bir biçimde yürütülmesi sağlanmış olacak. Çalışmanın her aşamasında ilgili yönetim organları ve bütün üye örgütlerle sistemli bilgi alışverişine girilecek.
Başkanlar Kurulu'nun Avrupa Sanayi Federasyonu konusundaki önergesi Genel Kurul tarafından oybirliğiyle kabul edildi.
Genel Kurul şu önergeleri de kabul etti:
a. Başkanlar Kurulu ile Yönetim Kurulu'nun önerdiği, sektör sosyal diyaloglarında, şirket sözleşmelerinde ve sektör düzeyindeki Avrupa toplu sözleşme görüşmelerinde aday göstermeyle ilgili örgüt içi prosedürler konulu karar
b. Emekli maaşları, emeklilik ve yaşam boyu çalışma konusunda Toplu Pazarlık Komitesi'nin önergesi
c. Çokuluslu Şirket Politikası konusunda Avrupa İşletme Konseyleri Komitesi'nin önergesi
d. İklim Değişikliği Politikaları konusunda Sanayi Politikası Komitesi'nin önergesi
e. Avrupa Düzeyinde ve Ulusal Düzeyde Sosyal Diyalogun Uygulanması konusunda Sosyal Diyalog Komitesi'nin önergesi
f. Avrupa sosyal modelinin varlığının ve gelişmesinin dünya ölçeğinde istihdamın korunmasına ve genişletilmesine bağlı olduğu konusunda İspanyol sendikalarının (FITEQA-CC.OO. ile FIA-UGT) önergesi (Önerge Komitesi'nin yaptığı bazı değişikliklerle)
g. Güneydoğu Avrupa Enerji Sendikaları Bölge Ağı (RETUNSEE) ile Diyalog konusunda Petrol-İş önergesi (Önerge Komitesi'nin yaptığı bazı değişikliklerle)
h. Gazze ablukası, ayırımcı duvar ve Filistin işçileri ve sendikaları ile dayanışma konusunda Petrol-İş'in verdiği önerge (Önerge Komitesi'nin hazırladığı yeni bir metin kabul edildi)
i. ETUC'un “Ağırlaşan Kriz – Avrupa Tehlikede” başlıklı kararı Genel Kurul'da kabul edildi.
Genel Kurul EMCEF Başkanı Hubertus Schmoldt'un kapanış konuşmasıyla sona erdi. Genel Kurul'u tarihsel olarak niteleyen Schmoldt, Genel Kurul'un verdiği yetkiye dayanarak Çalışma Grubu'nun yeni bir Avrupa Sanayi Federasyonu kurmak üzere 8 Temmuz'da oluşacağını açıkladı. EMCEF, başkanından, genel sekreterinden ve farklı bölgeleri temsil eden beş diğer üyeden oluşan bir grup tarafından temsil edilecek. 29 Eylül'de, EMCEF üyesi örgütlerin de katılacağı bir gösteri yürüyüşünün ETUC tarafından Brüksel'de düzenleneceği de açıklandı.