Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

Conti Şirketi’nin El Değiştirmesinde Sendika İşçilere Güvence Sağlamayı Başardı

25 August, 2008

Alman Maden, Kimya ve Enerji İşçileri Sendikası IG BCE, kararlılıkla talep ettiği Conti Şirketi’nin el değiştirmesi sürecinde, üyelerine yönelik güvenceleri koruyarak bütün Alman işçileri adına önemli bir kazanım elde etti. Buna göre, Continental AG'nin yüzde 49,99'unu satın alan Schaeffler KG Şirketi, yürürlükteki çalışma kuralları ve kültürüne uymaya devam edeceğini taahhüt etti.

Hisse başına 75 avro üzerinden yapılan ve Schaeffer'in dört yıl boyunca bu itibari değeri artıramayacağını öngören devir anlaşması 21 Ağustos tarihinde sonuçlandı. 36 ülkede faaliyet gösteren araba lastiği, fren ve oto parçaları üreten Conti firması için Schaeffler’in başlangıçtaki teklifi hisse başına 70,12 avro idi.

Ele geçirme savaşı Temmuz sonlarında su yüzüne çıktı ve tek taraflı bir kararla dayatılan teklif, IG BCE ve IG Metall sendikalarının ve Conti İşletme Konseyi'nin direnişiyle karşılaştı. Bu kararlı direniş, işçilerin çıkarlarının görüşmelerde ciddiye alınmasını sağladı.

Werner Bischoff, IG BCE Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi ve aynı zamanda Continental Şirketi Denetleme Kurulu Başkan Yardımcısı

IG BCE Sendikası Başkanı Hubertus Schmoldt, Ağustos ortalarında, devrin sert kapışmalara sahne olması halinde, “hiçbir şirketin güvende olmayacağını” vurgulamıştı. IG Metall ile IG BCE şeffaflık ve iş güvencesi sağlamak için yoğun çaba harcadı.

İşçiler ve sendikaları, IG BCE Sendikası'nın Continental Denetleme Kurulu, İşletme Konseyi ve diğer taraflar nezdindeki konumundan yararlanarak başarı kazandı. Sonuçta, 35 milyar avro değerindeki şirkette hiç bir malvarlığının satılmayacağı, istihdam kaybı olmayacağı, Conti'nin iş organizasyonunun yapısında herhangi bir değişikliğe gidilmeyeceği, toplu sözleşmelerde, İşletme Konseyi'nin yapısında, Denetleme Kurulu'nun görev alanında değişiklik yapılmayacağı yolunda güvenceler elde edilmiş oldu.

IG BCE Yönetim Kurulu Üyesi ve Toplu İş Sözleşmesi Dairesi Başkanı, aynı zamanda Conti Denetleme Kurulu'nun Başkan Yardımcısı Werner şu açıklamayı yaptı: “Continental için yeni bir döneme adım attık. Şirket yapıları bozulmayacak, istihdam ve işyerleri güvence altında olacak. İşçilerin katılımına ilişkin tüm mekanizmalar değişmeden kalacak.”

IG BCE Sendikası Başkanı Hubertus Schmoldt (solda) eski Almanya Şansölyesi Gerhard Schröder (sağda)

IG BCE Sendikası, bu güvenceleri pekiştirmek için politik etkinliğini de kullandı: Gerhard Schröder, Conti hissedarlarının yanı sıra işçilerin çıkarlarının sağlanacağı konusunda da teminat verdi.

Anlaşmada yer alan bir hükme göre, “eski Alman Şansölyesi Dr Gerhard Schröeder, Schaeffler'in bütün yükümlülüklerini yerine getirmesini dava yoluyla ya da mahkeme dışında sağlamaya yetkilidir. Schröder, Yatırım Anlaşması çerçevesindeki yükümlülüklerini ne ölçüde yerine getirdiği konusunda Schaeffler'den bilgi isteme yetkisine sahiptir.”