Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

Çimse-İş Sendikası önemli kazanımlar elde ettiği yeni bir sözleşme imzaladı

21 April, 2008

 

Çimento, seramik, toprak ve cam işçilerini temsil eden ICEM üyesi Çimse-İş Sendikası, Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası ile son anda yaptığı sözleşme ile ilgili sektörde yapacağı grevden vazgeçti. Sendikanın imzaladığı yeni toplu sözleşme 1 Ocak 2008 ile 31 Aralık 2010 tarihleri arasında geçerli ve 46 çimento fabrikasından 6.000 işçiyi kapsıyor.

Sözleşmeye göre ilk yıl ücretlere yapılacak zam oranı %13. İkinci yıl ücret artışı enflasyona eşitlenecek. Son yıl ise sözleşmede enflasyon +%3 ücret zammı ön görülüyor.

Türkiye İstatistik Enstitüsü'nün verilerine göre tüketici fiyatları için 2008 yılı enflasyon oranı %8.39 olacak. Yine TÜİK'e göre bu oran toptan eşya fiyatlarında %5.94 olacak. Türkiye Merkez Bankası ise 2008 yılı için enflasyon oranının tüketici fiyatlarında %7.9 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyor.

Yapılan sözleşmede ücret zammının yanında çeşitli sosyal yardımlarda da artış sağlandı. İmzalanan yeni sözleşmeye göre ikramiyeler her yıl için, 120 günlük ücret tutarında olacak. Gece vardiya zammı, fazla mesai ve fazla mesai ücreti, yemek yardımı, evlenme yardımı, ölüm ve cenaze yardımı, doğum yardımı, doğal felaket yardımı adı altında sosyal yardımlara yüzde 50 ile yüzde 75 oranında değişen zamlar yapıldı.

ICEM Türkiye çimento işçilerini ve sendika yöneticilerini bu başarılarından dolayı kutluyor.