Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

CEM Meksika hükümetinin işçilere baskısını kınıyor

6 September, 2010

20 Ağustos'ta Meksika'nın Sonora Eyaleti'nde bulunan Esqueda Madem Ergitme Tesisleri'nde yapılan oylamada işçiler var olan işyeri sendikası ile yapılan “koruma sözleşmesi”ne son verilmesi yönünde oy kullandı. Grupo Mexico şirketi buna şiddetle karşılık verdi. İşçiler daha sonra Los Mineros sendikasının 207 nolu şubesine yeniden kaydoldu. Bu defa da Calderon hükümeti emriyle madene giren polis işçileri tehdit etti.

Polis saldırısı 31 Ağustos sabahı gerçekleşti. Merkezi ve federal güvenlik birimlerinden 1000 kadar silahlı görevli bölgeyi sararak tesisi işgal etti.

Şirket sendikası üç yıl önce işten atmalar, tehditler ve baskılar kullanılarak işçilere empoze edilmişti. Los Mineros sendikası 207 nolu şube lideri Roheri Cruz Sanches şirket sendikasının işçilerin kaygılarını sistematik bir şekilde göz ardı ederek, işçilere danışmadan “koruyucu” bir toplu sözleşme imzaladığını ve bu toplu sözleşmenin şartlarını hiçbir zaman işçilerle paylaşmadığını söyledi.

Şirket polis ablukasına direnen bütün işçileri zaten işten atmaya başlamıştı.

Amewrika Çelik İşçileri Sendikası (USW) Uluslararası İlişkiler Sekreteri Leo W. Gerard “Bu acımasız baskı, şirketin sendika karşıtlığını kan davası haline getirdiğini açıkça ortaya koyuyor.” dedi.

Bu yılın şubat ayında şiddetli polis saldırısına maruz kalan Cananea grevcilerine gelen uluslararası desteğin ardından Calderon hükümeti ve Grupo Mexico şirketinin işçi haklarını ihlale devam etmesi son derece kaygı verici.

Şili'nin kuzeyinde göçük altında kalan işçileri kurtarma çabaları ülke başkanı Sebastian Pinera'nın dikkatini çekmişti. Los Mineros 65 madencinin öldüğü 19 Şubat 2006'daki Pasta da Conchos maden kazasına yönelik hükümet soruşturulması çağrılarını yineledi. Ölen 65 madenci için adalet talep edilmesini yineleme kararı 24 Ağustos'ta Los Mineros olarak da bilinen Ulusal Maden İşçileri Yönetim Kurulu tarafından alındı.

Pasta de Conchos'da eşini kaybeden kadın

Los Mineros Genel Sekreteri Napoleon Gomez'in “çalışma cinayeti” olarak nitelediği Pasta de Conchos felaketi konusunda bugüne kadar hiçbir cezai hüküm gerçekleşmedi. Şili'deki maden göçüğü ile Pasta de Conchos'daki felekatin sonuçlarının paralelliği çarpıcıyken Şili merkezi ve yerel hükümet temsilcileri San Esteban Primera'daki kurtarma çalışmalarını yerinde inceledi. Diğer taraftan ne Meksika liderleri Fox ve Calderon ne de şirketin Tepe Yöneticisi German Lerrea kaza yeri Pasta de Conchos'ta gitti..

Los Mineros ve 65 ölü madencinin aileleri açısından kurtarma çalışmalarındaki farklılığın en acı tarafı Şili'de meydana gelen maden kazasında mahsur kalan işçilere 17 günde ulaşılmasına rağmen Meksika'da aileler göçük altındaki sevdiklerine yalnızca birkaç metre uzaktayken kurtarma çalışmalarının durdurulmasıydı. Grupo Mexico ve Meksika hükümeti kurtarma çalışmalarını kaldırdı, herhangi bir arama çalışmasının devam etmemesi için madene verilen elektriği kesti ve böylece maden kazasının nedeninin araştırılmasını olanaksız kıldı. Çoğu insan maden kazasına iş güvenliğinin eksik olması ve yasa dışı çalışma koşullarının neden olduğunu düşünüyor.

Kazada ölen 65 madencinin 63'ü bugün hala Pasta de Conchos Madeni'nde gömülü. Onların geride kalan eşleri ve ailelerinin maduriyeti hiçbir şekilde giderilmedi.