Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

Brezilya'da Petrol İşçilerinin Grevi Anlaşmayla Sonuçlandı

11 August, 2009

Brezilya'nın Paraná eyaletindeki Araucaria kentinde Petrobras'a bağlı Getúlio Vargas rafinerisinde çalışan taşeron işçileri yaptıkları grev sonucunda çalışma koşulları ve ücretlerde önemli kazanımlar elde ettiler. 17 gün süren grev Central Única dos Trabalhadores do Paraná (CUT-PR) ile devlet işletmesi arasında bağıtlanan sözleşmeyle sonuçlandı.

Görüşmeleri Çalışma Bakanlığı yönetti.

Taşeron işçilerinin kazanımları arasında şunlar var: 726 dolar aylık asgari ücret, yüzde 10 artış, 150 dolar gıda ve konut ödeneği, fazla çalışmada iyileşme. Pazartesiden cumartesiye kadar yapılan fazla çalışmaya normal çalışmanın yüzde 60 fazlası, pazarları ve resmi tatil günlerinde yapılan fazla çalışmaya ise yüzde 120 fazlası ödenecek. Ayrıca sözleşme işçilere tehlike ödeneği, sağlık ve hayat sigortası ve kâra bağlı prim öngörüyor.

Roni Anderson Barbosa

Brezilya ulusal sendikal merkezi CUT'nin Parana Eyalet Başkanı Roni Anderson Barbosa sözleşmeyi şöyle değerlendirdi: "Toplu sözleşme görüşmeleri amacına vardı. İşçilerin büyük bölümü için iyi bir toplu sözleşme bağıtladık.”

Araucaria'daki iki tesiste faaliyet gösteren 31 taşeron şirkette 10.000 dolayında işçi çalışıyor. CUT'nin Parana eyalet örgütü görüşmeler sırasında ulusal ve uluslararası düzeyde destek ve dayanışma sağladı.