Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

Bir Yılı Deviren Novamed Grevi Türkiye'de Büyük İlgi Görüyor

24 September, 2007

Bu hafta, 26 Eylül Çarşamba günü, Antalya Serbest Bölgesi'ndeki 84 grevci işçi, merkezi Almanya'da bulunan Fresenius Medical Care adlı çokuluslu ilaç şirketine bağlı Novamed işyerindeki grevin birinci yılını kutlayacak. Grevcilerden seksen ikisi kadın.

ICEM grevcilerin ve bu işyerini örgütleyen Petrol-İş sendikasının haklı davasını desteklemeye devam ediyor. İşyerinde işçilere yönelik insanlık dışı muamele dikkate alınınca, bunun nedeni kolayca anlaşılıyor. Tamamına yakını kadınlardan oluşan işçiler evlenmek istediklerinde işyeri yönetimine başvuruyorlardı. Çalışırken işçilerin birbirleriyle konuşmaları yasaktı. Ve ara dinlenmelerde de sigara içme yasağını uygulamak üzere, molalardan sonra işçilerin üstleri başları koklanıyordu.

Grevci işçiler yürüyüşte

Novamed'de çalışan işçiler özgür iradeleriyle Petrol-İş'te örgütlenmeyi seçtiler. Novamed yönetimi Nisan 2006'da sendika ve işçilerle sözleşme müzakerelerine başladı. Ama görüşmeler kesilince müzakere masasını terk etti ve işçilerin sendikaya verdikleri desteği zayıflatmak için bir tehdit ve gözdağı kampanyası başlattı. Bunun üzerine 26 Eylül 2006 günü 84 işçi greve çıktı.

Bu haklı grevin birinci yıldönümü Türkiye'de büyük yankı buldu. Yıldönümüne yönelik eylemler ve grevin basında sürekli yer tutması sonucunda, bütün Türkiye'de sivil toplum Novamed grevi konusunda ayrıntılı bir biçimde bilgi edindi. Bildiriler ve broşürler dağıtıldı, sendikalar, sivil toplum örgütleri ve Türkiye'deki kadın hareketini oluşturan son derece çeşitli kadın grupları arasında yığınsal toplantılar yapıldı, grevi desteklemek üzere dönerli eylemler düzenlendi.

İstanbul'da sendikaların, kadın gruplarının ve diğer örgütlerin katılımıyla oluşan “Novamed Grevcileriyle Dayanışma Kadın Platformu” özellikle son iki hafta boyunca bir dizi eylem gerçekleştirdi. İzmir ve Adana'da, grevi desteklemek üzere eylemler ve forumlar düzenlendi.

Novamed grevcilerinin cesur çıkışı sayesinde, kadınların çalışma koşullarının iyileştirilmesini sağlayacak düzenlemeler yapılması amacıyla, ülke parlamentosuna yönelik bir dilekçe kampanyası da başlatıldı. Novamed'de insana yakışır çalışma koşullarının sağlanmasına yönelik birçok eylem Türkiye'deki bütün konfederasyonlar, sendikalar ve sivil toplum grupları tarafından destekleniyor. Bugün ve yarın, grevin birinci yıldönümü dolayısıyla grevi destekleyen sivil toplum grupları Antalya'ya gidiyorlar.

ICEM greve yol açan kötü çalışma koşullarına başlangıcından itibaren dikkat çekti. Mayıs ayında ICEM Yönetim Kurulu grevi aktif olarak destekleme kararı aldı. Halen, dört kişiden oluşan bir ICEM Kadın Komitesi, grevcileri desteklemek üzere Antalya Serbest Bölgesi'nde bulunuyor. Komite üyeleri 25 Eylül günü düzenlenecek bir forumda grevcilerle ve Türkiyeli aktivistlerle bir araya gelecekler ve forumda ayrıca Novamed'le ilgili bir belgesel film gösterilecek. ICEM Kadın Komitesi üyeleri 26 Eylül günü ise Novamed işyerinin önünde grevcilerle buluşarak protestolarını dile getirecekler.

ICEM Kadın Komitesi Başkanı Evgeniya Esenina (Rusya Petrol Gaz İşçileri Sendikası ROGWU'dan) yönetimindeki ICEM delegasyonunda Romanya Petrol İşçileri Sendikası PETROM'dan Elena Petrovici, İspanya Kimya ve Tekstil İşçileri Sendikası FITEQA-CCOO'dan Ramona Parra ve ICEM Kadın Seksiyonu Sorumlusu Carol Bruce yer alıyor.