28 February, 2011
Bahreyn'deki barışçıl ayaklanmada hayati bir rol üstlenen Bahreyn Sendikalar Genel Federasyonu'nu (GFBTU) Uluslararası Nakliyat İşçileri Federasyonu (ITF) ve Uluslararası İnşaat ve Ağaç İşçileri Federasyonu (BWI) ile birlikte ICEM de destekliyor.
Manama'daki İnci Meydanı'nda barışçıl protesto eylemlerinin şiddetle bastırılmasını protesto etmek için GFBTU 19 Şubat Cumartesi günü genel grev çağrısı yaptı. Tankların meydandan çekilmesi ve barışçıl protesto eylemlerinin sürmesine izin verilmesi talepleri kabul edilince federasyon genel grev çağrısını iptal etti.
GFBTU Kral Hamad bin Isa al-Halifa'nın mutlak yetkisine anayasal sınırlar getirilmesini hedefleyen toplumsal ittifaka 24 Şubat günü katıldı. İttifak bütün politik hükümlülerin derhal salıverilmesi, seçim reformu yapılması ve güvenlik güçlerinin saldırısı sonucunda yedi protestocunun ölümünden sorumlu olanları bulmak için derhal soruşturma yapılması çağrısında bulundu. 308 kadar politik hükümlü salıverildi.
GFBTU Genel Sekreteri Salman Mahfuz
Ama kral bakanlarını görevden alması ve anayasanın değiştirilmesi taleplerini karşılamayı reddediyor.
GFBTU Genel Sekreteri Salman Mahfuz geçen hafta şu uyarıyı yapmıştı: "Eğer polis ya da ordu protesto eylemini bastırmak için yeniden gelecek olursa grev yapacağımızı hükümetin bilmesini istiyoruz. Keza eğer politik bir çözüm çıkmadığını ya da tarafların gerçekten müzakere etmediğini görecek olursak da greve çıkarız."
Birçok sektörden işçiler ve sendikacılar ülke çapındaki bir greve hazır olduklarını açıkladılar. Bu işçilerin birçoğu şimdilerde protesto eylemlerine katılmaları nedeniyle cezalandırılmalarına karşı mücadele veriyorlar. Bazıları işten atılmakla tehdit edildi, çoğunluğunun ise grevde ya da protesto eyleminde geçen günlerle ilgili ücretleri kesildi. GFBTU protesto hakkını kullanan işçiler aleyhinde kesinlikle hiçbir disiplin önlemi uygulanmamasını istiyor. Federasyon durum hakkında bilgi vermek üzere Çalışma Bakanlığı ile temasa geçti .
GFBTU 20.000'den fazla işçiyi temsil eden 70'e yakın sendikayı çatısı altında topluyor.
Bahreyen kendisinin meşruti (anayasal) monarşi olduğunu iddia ediyor, ama Parlamento, çoğunluğu Şii olan ülkedeki Sünni kraliyet ailesine mutlak yetki tanıyor.