Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

Asya-Pasifik Kauçuk İşçilerinin Sendikaları Bölge Ağı Kurdu

3 November, 2008

Japonya, Endonezya, Hindistan, Malezya, Tayland ve Vietnam'dan kauçuk işçilerini örgütleyen yirmi beş sendikanın temsilcileri 27 Ekim günü Endonezya'nın Cakarta kentinde bir araya geldiler ve ICEM Asya-Pasifik Kauçuk Sendikaları Ağı'nı kurdular. Friedrich Ebert Vakfı'nın desteklediği ve ICEM üyesi Kimya Maden ve Enerji İşçileri Sendikası'nın (FSP KEP) evsahipliğini yaptığı toplantıya Japonya'dan ICEM-JAF sendikası ve ICEM Sekretarya kadrosu da katıldı.

FSP KEP Başkanı D. Pataobong Sjaiful açış konuşmasında şöyle dedi: “Dünyada sürüp giden ekonomik kriz koşullarında ve Asya-Pasifik Bölgesi'ne özgü zorluklar karşısında, ICEM'in kauçuk işkolundaki sendikaları bir ağ çerçevesinde bir araya getirme girişimi son derece önemli. Ağır koşullarda çalışan üyelerimizin haklarını daha iyi korumaya yönelik bu birlikteliğe ihtiyacımız var.”

Toplantıda ICEM Kimya ve Kauçuk Bölümü Sorumlusu Kemal Özkan küresel kauçuk sektöründeki önemli gelişmeler ve zorluklar konusunda bir sunum yaptı. Toplantıdan önce dağıtılan soru formları sayesinde, verilen ülke raporlarının ve sendikaların durumuyla ilgili tartışmanın sağlam verilere dayanması sağlanmış oldu.
Toplantıda ICEM'in küresel ve bölgesel şirket ağları ve küresel çerçeve sözleşmeler üzerinde de duruldu. Küresel sözleşmelerin örgütlenmede araç olarak kullanılması enine boyuna tartışıldı. Şirket ağlarının ise dayanışma örgütlemede ve bilgi alışverişinde hayati araçlar olduğu vurgulandı.

Şirket ağları konusu toplu pazarlık, iş sağlığı ve güvenliği, istihdam ve genel çalışma koşulları bağlamında da ele alındı.

Yeni kurulan Asya-Pasifik Kauçuk İşçileri Ağı'nın başkanlığına Japon Kauçuk İşçileri Sendikası (GOMU-RENGO) Başkanı Toshiaki Hojo seçildi. Toplantıda, ayrıca, izleme çalışmalarıyla ilgili bir eylem planı da kabul edildi. Eylem planı düzenli bilgi dolaşımını öngörüyor ve Kore merkezli Hankook ve Kumho ile Hindistan'dan Apollo gibi çokuluslu şirketleri hedefliyor.

Asya'da kauçuk işkolunda hızla yaygınlaşan taşeron işçiliği de toplantının gündeminde yer alıyordu. İşçilerin küresel ölçekte karşı karşıya bulunduğu bu soruna ilişkin çalışmanın geliştirilmesine karar verildi.