Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

ABD Kazan İşçileri Sendikası Lafarge ile iyi bir sözleşme imzaladı

2 November, 2009

ABD'nin Missouri Eyaleti'nde bulunan bir çimento üretim tesisinde ICEM'e üye ABD Kazan İşçileri Sendikası ile Lafarge şirketi arasında 18 aylık suyuşmazlık nihayet 22 Ekim 2009 tarihinde sona erdi.

İki taraf arasında ulaşılan geçici anlaşmayla emekliler ile aktif çalışanlar eşit sağlık yardımı alacaklar. Yine geçici anlaşmayla 1 Ocak 2012'de başlatılmak istenen yeni emeklilik sağlık çizelgesi reddedildi.

Kazan İşçileri Sendikası Başkan Yardımcısı Warren Fairly sendikanın bölge örgütünün imzaladığı yeni anlaşmanın 1 Ocak 2012'ye kadar yürürlükte olacağını açıkladı. Bir önceki anlaşmanın süresi 30 Nisan 2008 tarihinde dolmuştu.

Lafarge ile Küresel Çerçeve Sözleşme imzalayan ICEM ve Yapı ve Ağaç İşçileri Federasyonu BWI, Lafarge üst düzey yöneticilerinin Ekim 2008'deki Paris toplantısı öncesinde Kuzey Amerika'daki bu adil olmayan gelişmeleri gündeme getirdi.

Lafarge yeni işe giren işçileri emeklilik sağlık planının tamamen dışında tutmak ve şu anda çalışan işçilere de ayrı, daha geri bir emeklilik sağlık planı uygulamayı hedefledi.

ICEM, ABD Kazan İşçileri Sendikası üyelerini toplu pazarlık masasındaki kararlı tavırlarından ötürü kutluyor. Çimento fabrikası 2002 yılında büyük bir yenilenme yaşadı ve şuanda ekonomik kriz nedeniyle 10 hafta boyunca, 11 Ocak 2011'e kadar, kısmi olarak kapalı.

Kazan İşçileri Sendikası'nın 40 kadar üyesi izin kullanıyorlar. Bununla birlikte sendika, izne ayrılan 40 kadar işçinin sosyal haklarının korunması için müzakere yürütüyor.

Diğer taraftan aynı fabrikada örgütlü Kamyoncular Sendikası da yaklaşık 10 kadar kamyon şoförünü temsil ediyor.