Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

7 Ekim'deki İnsana Yakışır Çalışma İçin Küresel Eylem Günü'nün Gündeminde Taşeron İşçileri Var

7 September, 2009

7 Ekim'deki İnsana Yakışır Çalışma İçin Küresel Eylem Günü'nde küresel sendikal hareket, milyonlarca işçinin ekonomik ve sosyal durumundaki kötüleşme süreci, toplumsal cinsiyet ve özellikle taşeron işçiliği üzerinde duracak. ICEM, diğer küresel federasyonlar ve Küresel Sendikalar Konseyi ile birlikte, 7 Ekim'de, ondan önceki ve sonraki günlerde, düzensiz istihdama tabi işçilerin ve taşeron işçilerinin haklarını ve saygınlığını kazanması konusuna ağırlık verecek.

ICEM'in sürdürdüğü Taşeron İşçiliği Kampanyası çerçevesinde, üye sendikaların ve onların üyelerinin kendi ülkelerindeki etkinliklere aktif katılımını sağlamak için diğer küresel federasyonlar ve Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) ile işbirliği yapıyoruz. ITUC her ülkede bu alanda düzenlenen etkinlikleri içeren web sitesini sürekli güncelliyor. Siteye buradan ulaşılabilir.

ITUC'un web sitesinde 7 Ekim'deki İnsana Yakışır Çalışma Günü'yle ilgili bilgi ve belgelerin bulunduğu bir Kampanya Kılavuzu yer alıyor. ICEM’in kampanya ile ilgili sitesinde de konuyla ilgili çeşitli bilgi ve malzeme yayımlanıyor.

Ayrıca, Uluslararası Metal İşçileri Federasyonu (IMF) da kampanya sitesinde 7 Ekim dolayısıyla Güvencesiz İstihdam ile ilgili olarak hazırlanmış ayrı bir bölüme yer veriyor.

Küresel ekonomik kriz hemen hemen bütün sektörlerdeki işçilerin büyük bölümünü olumsuz yönde etkiledi. Ama hiçbir kesimin durumu, toplumun çeperlerinde hiç de insana yakışır olmayan çok daha ağır koşullarda yaşayan ve çalışan işçilerinkine benzemiyor. Herkese adil bir yaşam biçimi sağlanmasının önkoşulu, geçici ve taşeron işçilerine eşit haklar sağlanması ve eşit davranılmasıdır. 
 

Dünyanın her yerindeki işçilerin temsilcileri 7 Ekim öncesinde ve sonrasında tek bir ses halinde konuşacaklar. Bu ortak ses küreselleşme koşullarında istikrarlı, insana yakışır bir istihdam ve etkin bir sosyal koruma sağlanmasını, her işçinin sendikalaşma ve toplu sözleşme hakkına sahip olmasını ve insanca yaşama koşullarına kavuşturulmasını talep edecek.

ICEM herkesi İnsana Yakışır Yaşam İçin Küresel Eylem Günü dolayısıyla düzenlenecek etkinliklere katılmaya çağırıyor.