Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

6 Mart'ta İranlı sendikacıları desteklemek için eylem günü

11 February, 2008

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) ve Uluslararası Nakliyat İşçileri Federasyonu (ITF) İran'da cezaevlerinde tutulan iki sendikacının serbest bırakılması talebiyle 6 Mart 2008'de bir “Eylem Günü” çağrısı yapıyor. İki küresel federasyon iki sendikacının serbest bırakılmasını sağlamak için İran'ı ziyaret etmek konusunda bütün dünyadaki sendikalardan kendi hükümet yetkililerini ve kamu görevlilerini etkilemeye yönelik çaba harcamalarını talep ediyor.

ICEM, ITUC ile ITF'nin Tahran Otobüs İşçileri Sendikası lideri Mansur Osanlu ve Sakız Fırın İşçileri Birliği kurucu üyesi Mahmud Salehi'nin serbest bırakılması talebini destekliyor.

ITUC ve ITF'nin “Eylem Günü” olarak 6 Mart'ı seçmesinin nedeni, bu tarihin İran'da yeni yılın başlangıcına ve parlamento seçimlerinin hemen öncesine denk gelmesi.

Osanlu, İran İslam Cumhuriyeti'ndeki sendikal hakların kısıtlanması üzerine konuşmalar yaptığı Avrupa'daki işçi kuruluşlarını ve sendikaları ziyaret ettiği geziden hemen sonra 10 Temmuz 2007'de üçüncü defa tutuklandı. Osanlu hükümet ajanlarının darbeleri sonucu oluşan gözündeki bozukluk nedeniyle ikinci ameliyatını olmak için Evin Hapishanesi'nden 24 Ocak'ta hastaneye sevk edildi.

Doktorların bir ay boyunca hastanede kalması gerektiğini belirtmelerine rağmen Osanlu 2 Şubat 2008 tarihinde çok kötü şartların hüküm sürdüğü Evin Cezaevi'ne geri getirildi. Osanlu hakkında ITF'nin websitesindeki sayfaya www.freeosanloo.org adresinden ulaşılabilir.

İranlı Kürt bir diğer sendikacı Mahmud Salehi'nin de böbrek yetmezliğinden dolayı sağlık durumu kötü. Aralık 2007'de hastaneye kaldırılmıştı. Nisan 2007'de ise sendikal çalışmalar yürüttüğü gerekçesiyle tutuklanmıştı.

Zaten geçen hafta Uluslararası Nakliyat İşçileri Federasyonu üyesi Endonezya Gemi İşçileri Sendikası, Endonezya Başkanı Susilo Bambang Yudhoyono'nun İran'a yapacağı ziyareti sendikacıların tutuklu bulunmasını protesto etmek amacıyla iptal etmesini talep etti.

ICEM, üyelerini 6 Mart'ta eyleme çağırıyor.