Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

USW Canadian Members End 99-Day Strike at Potash Corp. of Saskatchewan

27 November, 2008

Saskatchewan Inc.'a bağlı Potash Corp. şirketinde çalışan 500 Kanadalı maden işçisi yeni bir toplu sözleşme bağıtlamak amacıyla üç ayı aşkın bir süredir grevdeydi. Birleşik Çelik İşçileri Sendikası'nın üç şubesine bağlı işçilerin yüzde 77,5'inin yeni toplu iş sözleşmesini onaylaması üzerine, grev 13 Kasım günü sona erdi.

Üç yıl süreli sözleşme asgari yüzde 18 bir ücret artışı öngörüyor. Sendikanın Kanadalı yöneticilerinden Roger Falconer, sendika üyelerinin işbaşı yapmaktan mutlu olduklarını belirtti. Sözleşme uyarınca, geriye etkili olarak 7 Ağustos'tan itibaren işçilere 5.000 Kanada doları ek pazar primi/ikramiyesi ve saat başına 1.35 Kanada dolarından başlamak üzere vardiya prim artışları sağlanıyor. Sözleşme tatil ödemelerinde de artışlar öngörüyor.

   

Ekonomideki hızlı gerileme nedeniyle, grevin başlıca nedenlerinden biri olan ürün temeline dayalı prim/ikramiye talebi gerçekleşmedi.

PotashCorp'un 2007 kârlarında 2006'ya oranla yüzde 400'lük bir artış gerçekleşti. Dünyanın en büyük gübre işletmelerine sahip şirket Kanada'nın potas arzının yüzde 18'ini, dünyadaki üretim kapasitesinin yüzde 6'sını sağlıyor.